Cum pot face un agent imobiliar sa imi reprezinte interesele? Agenții imobiliari îndeplinesc sarcini dferite, în funcție de partea cui este: al cumpărătorului sau vânzătorului .
Agentul imobiliar de partea Vanzatorului:
Agentii imobiliari care aleg sa reprezinte partea Vanzatorului in prima faza au sarcina de a se ocupa de listarea prorietatii ( casa, apartament, teren, cladire de birourim spatiu comercial..) la vanzare prin intermeniul site-urilor de anunturi, retelele social media, bugetarea promovarii imobilului. In faza adoua intra in contact cu potentiali cumparatori corora le va atrage atentia asupra atuurile proprietatii si nu aduc in discutie dezavantajele acesteia. De aceea cumparatorii fie vor avea temele facute si vor verifica proprietatea in detaliu fie apeleazaq la un agent imobiliar care sa le reprezinte interesele si sa poate obtine si o negociere al pretului.
Agenții imobiliari de partea cumparatorului:
Agentii imobiliari care aleg sa reprezinte interesele cumparatorului au o sarcina clara. Conform atributelor mentionate de cumparator trebuie sa gaseasca imobilul perfect pentru acesta. Poate apela pentru gasirea imobilului la un portofoliu de proprietatimai amplu decat cel oferit de site-urile de anunturi. El poate apela la relatiile pe care le-a dobandit in trecut, proprietari, dezvoltatori imobiliari, administratori de imobile, prieteni din alte agentii... Acest lucru ii ofera si o pozitie de negociere. Cu siguranta va obtine imobilul sub pretul pietei. Acestea sunt principalele avantaje ale unei agentii imobiliare care reprezinta cumparatorii.
Poate un agent imobiliar să reprezinte atât cumpărătorul, cât și vânzătorul?
Este important pentru consumatori să înțeleagă dacă un agent imobiliar reprezintă cumpărătorul, vânzătorul sau ambele părți, deoarece loialitatea agentului poate afecta în mare măsură mai multe detalii ale tranzacției, inclusiv prețul final. In unele tari sunt reglementate aceste cazuri in care un agent poate reprezenta ambele părți ale unei tranzacții imobiliare, iar majoritatea statelor permit acest lucru. Agenții trebuie să dezvăluie reprezentarea lor astfel încât cumpărătorii și vânzătorii să fie conștienți de orice conflict.
Care sunt diferențele dintre agenți, brokeri și agenți imobiliari?
Brokerii imobiliari dețin în mod obișnuit o firmă sau o franciză și sunt responsabili pentru înființarea de conturi banesti serioase și pentru aprobarea contractelor finale. Statele solicită brokerilor să preia în mod semnificativ mai multe clase și să treacă mai multe examene decât agenții. Agenții lucrează pentru brokeri și își împart comisioanele cu acești supraveghetori.
Cum sunt plătiți agenții imobiliari?
În mod tradițional, un agent este plătit un comision care reprezintă un procent din prețul de vânzare al proprietății. Cu cât vinde mai mult casa, cu atât mai mulți bani fac un agent. Cu toate acestea, cu înregistrările online care permit consumatorilor să facă o mare parte din cumpărături pe cont propriu fără ajutorul unui agent, structura tradițională a plăților se schimbă. Unele brokeri plătesc o cotă mai mică pentru case mai scumpe, iar unele fac față întregii tranzacții pentru o taxă fixă, care este mult mai mică decât o comisie regulată. Alte companii oferă o structură de tarifare pentru servicii care permite vânzătorilor să plătească numai pentru anumite părți ale procesului de vânzare, cum ar fi adăugarea proprietății într-un serviciu de listare multiplă .